Καλλιτέχνες

02.09.23 | Από το μουσικό στο πνευματικό

CLAUDE DELANGLE σαξόφωνο

ODILE DELANGLE πιάνο

ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΕΝΙΩΤΑ πιάνο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΓΕΡΙΔΗΣ σαξόφωνο

ΛΥΓΕΡΙΔΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Γεννημένος το 1973 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, ο Έλληνας σαξοφωνίστας Γιώργος Λυγερίδης αποφοίτησε από την Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας στην τάξη του Daniel Gauthier και από την Ecole Nationale de  Musique de Créteil στο Παρίσι με άριστα παμψηφεί στο κλασσικό σαξόφωνο και στη μουσική δωματίου, στην τάξη του Georges Porte. Παρακολούθησε επίσης Masterclasses με τους Claude Delangle, Arno Bornkamp, Philippe Portejoie ενώ μελέτησε μουσική δωματίου με την Ulla Graff.

Παράλληλα σπούδασε σύγχρονο αυτοσχεδιασμό, κλασσικό τραγούδι και ανώτερα θεωρητικά.

Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Κροατία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

Συνεργάστηκε κατ’ επανάληψη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα του “Orsay” ενώ συνέπραξε ως σολίστ με την Ορχήστρα της Ακαδημίας της Σόφιας. Συνεργάστηκε επίσης με διάφορα σύνολα (Κουαρτέτο Σαξοφώνων της Αθήνας, Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων, σύνολο  Σαξοφώνων του Ντόρτμουντ, Idée Fixe).

Με εργαλείο τον αυτοσχεδιασμό έχει επενδύσει μουσικά αρκετές θεατρικές παραστάσεις.

 

Από το 1995 συνεργάζεται μουσικά με την πιανίστα Ευτυχία Βενιωτά και ως “Duo Hermes” έχουν παρουσιάσει μεγάλο αριθμό έργων  του διεθνούς ρεπερτορίου με έμφαση στις γαλλικές συνθέσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζονται με καταξιωμένους αλλά και νεότερους Έλληνες συνθέτες, έχουν παρουσιάσει αρκετές πρώτες εκτελέσεις έργων,  επικοινωνούν ελληνικά έργα τόσο στο κοινό του εξωτερικού όσο και σε διεθνώς αναγνωρισμένους  καλλιτέχνες του χώρου  και έχουν ηχογραφήσει το έργο του Πάρι Παρασχόπουλου “Αμφίπολις”.

 

Παράλληλα, σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς τους αποτελούν οι παραστάσεις “Cine-Concert”,στις οποίες αναμιγνύονται η ζωντανή αυτοσχεδιαστική μουσική επένδυση ταινιών βωβού κινηματογράφου, με την παρουσίαση αυθεντικών έργων μουσικής δωματίου. Κάποιες από αυτές, ειδικά προσαρμοσμένες, παρουσιάζονται με τη μορφή εκπαιδευτικών παραστάσεων σε σχολεία της Ελλάδας.

Το 2009 ίδρυσε το σύνολο σαξοφώνων “Sax Nouveau”,το οποίο έχει παρουσιαστεί σε πληθώρα συναυλιών και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης  και  στο  Δημοτικό  Ωδείο Νεαπόλεως-Συκεών. Ορμώμενος από το ενδιαφέρον του για το μουσικό και παιδαγωγικό κομμάτι  έχει συμπράξει μουσικά και παιδαγωγικά με μερικούς από τους σημαντικότερους ερμηνευτές και δασκάλους διεθνώς όπως οι Claude Delangle, Georges Portes, Nicolas Arsenijevic, Christophe Bois.

Ως ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαξοφώνου  Ελλάδος  συνεργάζεται στη διοργάνωση  του «Διεθνούς Φεστιβάλ Σαξοφώνου» της Λάρισας.

Συνδιοργανώνει, με την Ε. Βενιωτά το “Olympic Sax Festival

Αποτελεί μέρος των επιλεγμένων καλλιτεχνών της κορυφαίας παγκοσμίως κατασκευαστικής εταιρίας σαξοφώνων “SELMER”  ως “Artist SELMER”.

 

ΕΥΤΥΧΙΑ  ΒΕΝΙΩΤΑ

Γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη. Το 1991 πήρε Δίπλωμα πιάνου με “Άριστα Παμψηφεί” και ειδικό βραβείο δεξιοτεχνίας , τάξη Δόμνας Ευνουχίδου. Το 1992 πήρε το Diploma (L.R.S.M) του Associated Board of the Royal Schools of Music της Αγγλίας.

Στη Γαλλία συνέχισε στο Conservatoire National de Région Aubervilliers –La Courveuve, τάξη Isabelle Grandet,  ολοκληρώνοντας τις σπουδές της με  “Premier Prix de piano” καθώς και “Perfectionnement”, ενώ για τα επόμενα 2 χρόνια  βρισκόταν υπό την καθοδήγηση της Muriel Blaisse στο Conservatoire de Montreuil .

Αποφοίτησε  με Άριστα από το Σολιστικό τμήμα της Hochschüle für Musik Köln, τάξη Ulla Graf και από το μεταπτυχιακό κύκλο  “Konzert Examen” από τη Robert Schumann Hochschüle Düsseldorf, τάξη  Roberto Szidon. Μελέτησε επίσης με τους Lev Vlassenko, Duo Ganevi, Μαρτίνο Τιρίμο, Γιάννη Βακαρέλη, Pierre Pontier.

Τιμήθηκε με βραβεία σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς. Εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ και  συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του συνόλου Piandaemonium: 12 πιανίστες σε  6 πιανα.  Συνεργάστηκε με τοIDEE  FIXE’- σύνολο σύγχρονης μουσικής  καθώς και με αναγνωρισμένους  μουσικούς από τον διεθνή χώρο του κλασσικού σαξοφώνου όπως οιGeorges Porte, o Christophe Bois, o Nicolas Arsenijevic, o Martin Trillaud, o Antonio Garcia Jorge κ.α.

Από το 1995 συνεργάζεται μουσικά με τον σαξοφωνίστα Γεώργιο Λυγερίδη και ως Hermes Duo έχουν παρουσιάσει μεγάλο αριθμό έργων  του διεθνούς ρεπερτορίου με έμφαση στις γαλλικές συνθέσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζονται με καταξιωμένους αλλά και νεότερους Έλληνες συνθέτες, έχουν παρουσιάσει αρκετές πρώτες εκτελέσεις έργων,  επικοινωνούν ελληνικά έργα τόσο στο κοινό του εξωτερικού όσο και σε διεθνώς αναγνωρισμένους  καλλιτέχνες του χώρου  και έχουν ηχογραφήσει το έργο του Πάρι Παρασχόπουλου “Αμφίπολις”.

Παράλληλα, σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς τους αποτελούν οι παραστάσεις “Cine-Concert”,στις οποίες αναμιγνύονται η ζωντανή αυτοσχεδιαστική μουσική επένδυση ταινιών βωβού κινηματογράφου, με την παρουσίαση αυθεντικών έργων μουσικής δωματίου. Κάποιες από αυτές, ειδικά προσαρμοσμένες, παρουσιάζονται με τη μορφή εκπαιδευτικών παραστάσεων σε σχολεία της Ελλάδας.

 

Από το 2007 διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ως καθηγήτρια συνοδός πιάνου.

Συνδιοργανώνει, με τον Γ.Λυγερίδη το “Olympic Sax Festival”.

Εκτός από την καλλιτεχνική της ζωή, η Ευτυχία είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια «International Association of Infant Massage» και μητέρα δύο γιων.

 

CLAUDE DELANGLE (Λυών, 1957)

 

Ο Claude Delangle διδάσκει σαξόφωνο στο Ωδείο του Παρισιού από τον Σεπτέμβριο του 1988, έτος κατά το οποίο ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο σαξοφώνου στο Gap και είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του.

Μετά από αίτημα του Pierre Boulez, έπαιξε ως σολίστ  με το Ensemble Intercontemporain από το 1986 έως το 2000. Στενός φίλος του Luciano Berio, έκανε πρεμιέρα στο κονσέρτο για σαξόφωνο Chemin VII – Récit και έπαιξε μαζί του στις διαλέξεις Norton στο Χάρβαρντ Πανεπιστήμιο, στο Queen Elizabeth Hall στο Λονδίνο, στο Tisch Center στη Νέα Υόρκη, στη Φιλαρμονική της Κολωνίας και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του BBC στο Λονδίνο. Έχει επίσης συνεργαστεί με τους Esa-Pekka Salonen, David Robertson, Peter Eötvös, Kent Nagano, Armin Jordan – με τους οποίους ηχογράφησε τη Rhapsody του Claude Debussy με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μόντε Κάρλο για την Erato σε ηλικία 23 ετών , υπό την διεύθυνση των Myung Whun Chung, Lawrence Foster. και Leonard Slatkin. ¨Εχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ. Παίζει ως σολίστ με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, την Αυστραλιανή Ορχήστρα Δωματίου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, την Εθνική Ορχήστρα του BBC της Ουαλίας, την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας και την Ορχήστρα Φιλαρμονική του Ραδιοφώνου Γαλλίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφώνου της Φινλανδίας, Το WDR Sinfonieorchester Köln,The Kioi Hall Chamber Orchestra Tokyo, The Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Ensemble Intercontemporain, The St. Petersburg Philharmonic Orchestra, l’Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, l’Orchestre national de Lyon, The Hong Kong City City The Chambernyap Orchestra Orchestra, The Wisconsin Symphony Orchestra, The Orchestra of Northern New York, The Taipei Chinese Orchestra, The Taipei Symphony Orchestra, The Camerata Aberta São Paulo, The Novosibirsk Philharmonic Orchestra. Ενθουσιώδης υποστηρικτής των γαλλικών πνευστών, παίζει με τους Garde Républicaine, τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, τη γαλλική εθνική αστυνομία και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Τα δραματικά έργα όπως Canticum (Roma Europa) με τον Luciano Berio και London Voices, Tango Futur (Aix-en-Provence) με τη Susanna Moncayo, Quest (Μπιενάλε του Ζάγκρεμπ) με τον Thierry Coduys, Récit (Agora/Ircam, Tokyo Spring Festival και Shizuoka AOI) με έργα των Pierre Boulez, Ichiro Nodaira και Marco Stroppa, Elucidation με τον χορογράφο Loïc Touzé, Japanese Love Songs (Manca/Nice) με τη mezzo-soprano Marie Kobayashi και πολύ πρόσφατα Duo με τη χορεύτρια Anne-Hélène Kotoujansky (Bach,Bach, Debussy, Mantovani, Leroux), είναι ορόσημα που επηρέασαν βαθιά τον προβληματισμό του σχετικά με την ενεργό ανταλλαγή της μουσικής δημιουργίας.

Ο Claude Delangle έχει κάνει πρεμιέρα με 150 έργα των Berio, Amy, Denisov, Dufourt, Grisey, Jolas, Piazzolla, Stockhausen, Taïra, Campana, Dubedout, Durieux, Hosokawa, Hurel, Jarrell, Jodlovski, Lauba, Leroux, Lopez-Lupiuerop, , Matalon, Naon, Natsuda, Nodaïra, Robin, Strasnoy, Tanada, Ton-That Tiêt και πολλούς άλλους. Η δημιουργία και η μετάδοση παρακινούν τη μουσική του δραστηριότητα.

Ο Claude Delangle έχει κάνει δεκαπέντε ηχογραφήσεις για το BIS και συμμετείχε σε μονογραφικές ηχογραφήσεις έργων των Claude Debussy, Anton Webern, Luciano Berio, Edison Denisov, Hugues Dufourt, Gérard Grisey και Philippe Leroux για Deutsche Grammophon, Harmonia Mundi, Erato και Verany.

Παίζει τέσσερις δεκαετίες με τη σύζυγό του, την πιανίστα Odile Catelin-Delangle, καθηγήτρια στην École Normale de Musique de Paris.

Ο Claude Delangle συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των σαξοφώνων Henri-Selmer-Paris και είναι υπεύθυνος για μια συλλογή στις Editions Henry-Lemoine-Paris όπου έχει δημοσιεύσει πολλά έργα από τους συνθέτες φίλους του πολλών γενεών.

Ο Claude Delangle είναι Chevalier des Arts et des Lettres και Επίτιμος Διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο Iasi Georges Enesco της Ρουμανίας.

Είναι ιερέας στην ενορία του Saint-Germain-et-saint-Cloud στο Louveciennes, Κοσμητεία της Γαλλίας της Ρουμανικής Ορθόδοξης Μητρόπολης Δυτικής και Νότιας Ευρώπης.

 

ODILE CATELIN-DELANGLE (Avignon, 1957)

 

Η προνομιούχος ερμηνεύτρια της μουσικής του Philippe Leroux, η πιανίστα Odile Catelin-Delangle έχει ταξιδέψει στον πλανήτη με τον σύζυγό της, σαξοφωνίστα Claude Delangle για τέσσερις δεκαετίες. Η εις βάθος γνώση του γαλλικού ρεπερτορίου στο οποίο ο Claude Debussy κατέχει εξέχουσα θέση, της έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστεί γόνιμα με πολλούς συνθέτες και να δημιουργήσει περισσότερα από ογδόντα έργα.

 

Η προτίμησή της για τη μουσική δωματίου την οδήγησε να εμφανιστεί με πολλούς συνεργάτες: στην Αυστραλία με τον Philippe Cuper, σολίστ κλαρίνο στην Ορχήστρα της Όπερας του Παρισιού, κατά τη διάρκεια μουσικών κρουαζιέρων με τον τσελίστα Alain Meunier, τον ομποϊστα David Walter, τον βιολονίστα Alexis Galpérine. Έχει συμμετάσχει σε πολλές περιοδείες με τον κρουστό Jean Geoffroy, τον ακορντεονίστα Max Bonnay και την τραγουδίστρια Susanna Moncayo. Συνεργάζεται με τη βιολονίστα Diana Cazaban και ηχογραφεί το Κουιντέτο Μπετόβεν με το Diastema Quartet. Το ρεπερτόριό της είναι τεράστιο και δείχνει μεγάλη προτίμηση στη μουσική του εικοστού αιώνα. Έχει παίξει σε ογδόντα πρεμιέρες (Denisov, Taïra, Nodaïra, Hosokawa, Louvier κ.λπ.) και έχει εργαστεί τακτικά με πολλούς συνθέτες ως διερμηνέας αλλά και ως παιδαγωγός στην τάξη της στην Ecole Normale de Musique του Παρισιού όπου δέχεται πολλούς ξένους φοιτητές (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς, Αργεντινή, Χιλή, Ταϊβάν, Κίνα, Ιαπωνία) για να επωφεληθούν από τη μεγάλη εμπειρία της. Δίνει επίσης master classes για τη γαλλική μουσική. ¨Εχει μια προτίμηση για τον Debussy, τον Ravel, τον Messiaen και τον Dutilleux.

 

Ήταν στην Ecole Normale όπου πραγματοποίησε τις ανώτερες σπουδές της υπό τη διεύθυνση της σπουδαίας παιδαγωγού Germaine Mounier και απέκτησε ομόφωνα το «Πτυχίο Διδασκαλίας» και το «Πτυχίο Συναυλίας». Οφείλει την ιδιαίτερη αίσθηση της φρασεολογίας και του χρώματος στα master classes που έλαβε από τη σπουδαία παιδαγωγό Maria Curcio. Από τη δεκαετία του ’80 έχει επισκεφτεί κάθε γωνιά του πλανήτη με τον σύζυγό της, τον σαξοφωνίστα Claude Delangle, και έχει ηχογραφήσει μαζί του περίπου δεκαπέντε δίσκους