4 Εποχές του A. Vivaldi

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

 

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του 21ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου μοιράζονται από κοινού οι καταξιωμένοι μουσικοί Τάνια Σικελιανού και Δρ. Σωτήρης Δεσπότης.

 

Η Τάνια Σικελιανού γεννήθηκε στην Πάτρα. Ξεκίνησε τις σπουδές της εκεί, και ολοκλήρωσε

με διπλωματικές εξετάσεις στο βιολί και στη σύνθεση στην Αθήνα αλλά και ως υπότροφος οργανισμών στη Νέα Υόρκη, την Γενεύη, το Βέλγιο κ. α.

Συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Παρίσι και το Άμστερνταμ στην ερμηνεία και τη σύνθεση με απόκτηση τίτλων. Η Τάνια έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και ρεσιτάλ σε φεστιβάλ της Ελλάδας και της

Κύπρου, καθώς και στο εξωτερικό: στις Η.Π.Α, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, ενώ έχει

ηχογραφήσει για τον κινηματογράφο.

Με ιδιαίτερη φροντίδα έχει παρουσιάσει δεκάδες παγκόσμιες και πανελλήνιες πρώτες εκτελέσεις ενώ έργα της έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Εκουαδόρ και τις Η.Π.Α.

Έχει βραβευτεί διεθνώς ως ερμηνεύτρια αλλά και ως συνθέτης. Διδάσκει συχνά ως επισκέπτρια σε διεθνή σεμινάρια.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

www.taniasikelianou.com

 

Ο Δρ. Σωτήριος Κ. Δεσπότης γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι μουσικολόγος και συνθέτης με σπουδές στην Ελλάδα (Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, πτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών, διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής και Σύνθεσης) και στην Αυστρία (διδάκτωρ μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Ανωτέρα θεωρητικά και μεταπτυχιακό στη σύνθεση στο Πανεπιστήμιο για τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες της Βιέννης, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Κρατικό Κονσερβατόριο του Ίννσμπρουκ). Τις σπουδές τις πραγματοποίησε ως υπότροφος: του Δήμου Ιωαννιτών (2002-2004), του  Ιδρύματος Ωνάση (2004-2008) και ως κάτοχος χρηματικού βραβείου σπουδών από το Ίδρυμα Λεβέντη (Παρίσι).

Είναι συγγραφέας τριών μονογραφιών για τη βυζαντινή μουσικολογία και ενός ακόμη βιβλίου για την τονική αρμονία. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια και σεμινάρια. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων.

Συνθετικές του δημιουργίες έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην Αυστρία, στη Σλοβακία, στη Ρουμανία, στην Αγγλία και στην Ολλανδία. Το 2015 κυκλοφόρησε με τίτλο Echomonologues από τις εκδόσεις Subways Music ψηφιακός δίσκος με έργα του.

Υπήρξε συνεργάτης της Αυστριακής Ακαδημίας των Επιστημών.

Αποτελεί μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.