Καλλιτέχνες

Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού

Μαέστρος

Η ιστορία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού ξεκινά τον Απρίλιο του 1879. Είκοσι οκτώ (28) εθελοντές Μουσικοί που επιβαίνουν στο πολεμικό πλοίο «ΕΛΛΑΣ» πραγματοποιούν την πρώτη εμφάνιση της Μπάντας του ΠΝ στην πρωτεύουσα της Μάλτας, τη Βαλέτα. Μετά από 17 χρόνια έχοντας αυξήσει το προσωπικό και έχοντας κάνει σημαντικά βήματα προόδου, συμμετέχει στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Τον Σεπτέμβριο του 1911 ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης κυβερνήτης του Θωρακισμένου Καταδρομικού «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» εγκαθιστά την Μπάντα πάνω στο πλοίο, εμψυχώνοντας έτσι το πλήρωμά του κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913.
Στη συνέχεια, η Μπάντα αποκτά αξιοζήλευτη δυναμική και αυτό δεν αργεί να αποτυπωθεί στην πράξη παρουσιάζοντας σχηματισμούς ακριβείας για πρώτη φορά στην Ελλάδα γύρω στο 1926. Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε το μετέπειτα διαβατήριο στη σύγχρονη ιστορία της για την πρόσκληση και συμμετοχή στα κορυφαία φεστιβάλ της Ευρώπης, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές, καθώς επίσης και στην Ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ όπου και εκεί οι Έλληνες ομογενείς τίμησαν με το καλύτερο τρόπο την Μπάντα του ΠΝ. Οι λάτρεις του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου θα τη θυμούνται στην ταινία «ΦΑΙΔΡΑ» με την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη και φυσικά στην ταινία «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ» με το γνωστό τραγούδι «Τράβα Μπρος» σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Τη σπουδαιότερη και μεγαλύτερη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της Μπάντας του ΠΝ αποτελεί αναμφισβήτητα η συμμετοχή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Στη συνέχεια συμμετέχει στην τελετή έναρξης των SPECIAL OLYMPICS που έγινε στο Παναθηναϊκό στάδιο το 2011 όπου δίνει το παρόν αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του Αθηναϊκού κοινού. Η δυναμική της δεν αργεί να κεντρίσει και το ενδιαφέρον της ελληνικής τηλεόρασης. Οι Έλληνες τηλεθεατές αγκάλιασαν την Μπάντα μέσα από τις μουσικές εκπομπές της ΕΡΤ, του ΑLPHA και του SKAI. Μέσω των πολυάριθμων και ποικίλων δράσεων, η Μπάντα του ΠΝ καταξιώνεται κατακτώντας μια ιδιαίτερη θέση στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της χώρας. Οι στιγμές χαράς και ελπίδας που απλόχερα χαρίζει σε ιδρύματα με παιδιά που τόσο έχουν ανάγκη να αισθανθούν ότι η κοινωνία είναι κοντά τους και τα στηρίζει, καθώς και η διασκέδαση που προσφέρει σε πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων που κατακλύζουν τα θέατρα και τις πλατείες όπου εμφανίζεται, είναι το ισχυρότερο κίνητρο για τα στελέχη της μπάντας του ΠΝ να συνεχίσουν να προάγουν αυτό που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα. Τον πολιτισμό.

Αρχιμουσικός της Μπάντας ΠΝ είναι ο Πλωτάρχης (Ε) Αντώνης Καραγουδάκης.