Καλλιτέχνες

30.08.23 | Ψαλτικό Ανθολόγιο

Δημιουργήθηκε το 1988 ως ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΩΝ με διευθυντή – χοράρχη τον Πρωτοψάλτη και δάσκαλο της ψαλτικής τέχνης Δημήτριο Γαλάνη.

Το 2008 κατόπιν εισηγήσεως στην Ελληνική πολιτεία έγινε επίσημα καλλιτεχνικό σωματείο με την ονομασία ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και κύρια καλλιτεχνική δράση  τον ΧΟΡΟ ΨΑΛΤΙΚΗΣ «ΚΛΕΙΔΑ».

Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες για την ψαλτική παράδοση και το δημοτικό τραγούδι, υπό μορφής αφιερωμάτων, προσκαλεσμένος ο χορός σε αγρυπνίες και πανηγύρεις Ι. Ναών ανά το Πανελλήνιο, αλλά και το εξωτερικό.

Τον Οκτώβριο του 2010 με την καλλιτεχνική επιμέλεια διδασκαλία και καταγραφή του Δημητρίου Γαλάνη, εξέδωσε το άλμπουμ  «ΘΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΚΟΡΗ ΠΑΤΡΙΝΙΑ» και ψηφιακό δίσκο με δεκαεπτά  παραδοσιακά τραγούδια Πελοποννήσου τιμώντας τον αείμνηστο τραγουδιστή Χρήστο Πανούτσο και την οικογένεια του αειμνήστου Αγγελή Βέρα, προτροπή, έκδοση και δαπάνη ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ.

Το 2013 έγινε αδελφοποίηση του χορού ΚΛΕΙΔΑ με τον βυζαντινό χορό του συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών και χοράρχη τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Λεωνίδα Αστέρη, δίνοντας συναυλίες τόσο στην Πάτρα όσο και την Κωνσταντινούπολη.

Το 2018 ηχογράφησε για λογαριασμό της Ι. Μονής Βατοπαιδίου ύμνους από το σύντομον Αναστασιματάριον Πέτρου του Πελοποννησίου από χειρόγραφα Πέτρου Βυζαντίου και Αποστόλου Κώνστα, επιμέλεια του μουσικολόγου κ. Γεωργίου Κωνσταντίνου.

Σήμερα, ηχογραφεί τις ακολουθίες του πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέου, μουσικής συνθέσεως του πρωτοψάλτου και χοράρχου κ. Δημητρίου Γαλάνη, καθώς θα εμπεριέχονται όλα τα βυζαντινά μέλη σε πολυτελέστατο άλμπουμ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α. ΓΑΛΑΝΗ

Γεννήθηκε στη Πάτρα το 1966.

Είναι κάτοχος ΠΤΥΧΙΟΥ και ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Βυζαντινής Μουσικής,ΠΤΥΧΙΟΥ ΩΔΙΚΗΣ και ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ειδικού αρμονίας. Το 1990 διορίζεται στο Υπουργείο Παιδείας ως καθηγητής μουσικής  στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ από το 1991 διδάσκει ψαλτική και δημοτικό τραγούδι στο ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ. Ως Πρωτοψάλτης ψάλλει από το 1988 μέχρι σήμερα  στον Ι. Ναό Αγίας Βαρβάρας Πατρών, ενώ από το 2000 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στη σχολή ψαλτικής Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Από το 1988 διευθύνει το χορό ψαλτών «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΩΝ» ο οποίος από το 2008 εγκρίθηκε από τη πολιτεία ως «ΧΟΡΟΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΚΛΕΙΔΑ» του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» που εδρεύει και δραστηριοποιείται στη Πάτρα. Ως εκδότης και συγγραφέας έχει εκδώσει τέσσερις τόμους με οπτικοακουστικό σύστημα των : Α, Β, Γ, και Δ έτους για τη διδασκαλία της ψαλτικής παράδοσης, συνοδευόμενα με ψηφιακούς δίσκους παραλλαγή και μέλος όλα τα μέλη των πονημάτων, εμπεριέχοντας στην ύλη και καταγεγραμμένα Ελληνικά Παραδοσιακά τραγούδια από τον ίδιο που απευθύνονται στους διδασκόμενους ήχους. Επιπλέον έχει εκδώσει και τρία βιβλία με δικές του συνθέσεις με θέμα μέλη της Θ. Λειτουργίας : Ο ΤΡΙΣΑΓΙΟΣ ΥΜΝΟΣ –  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ και ΧΕΡΟΥΒΙΚΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ. Από το 2010 έχει προσκληθεί και δίδαξε τη ψαλτική παράδοση σε master class στη Ρουμανία (Άλμπα Ιούλια, Μπασόβ, Ιάσιο). Από το 1988 μέχρι και σήμερα έχει ψάλλει ανά το πανελλήνιο αλλά και σε άλλες χώρες όπως Ρουμανία Γερμανία Κωνσταντινούπολη Κύπρο σε πολλούς ναούς αλλά και σε συναυλίες ως ερμηνευτής παραδοσιακής μουσικής προσκαλεσμένος από διάφορους φορείς, συλλόγους. Σήμερα, έχει πολλούς αξιόλογους  μαθητές του πρωτοψάλτες που κοσμούν ιερά αναλόγια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.