Καλλιτέχνες

01.09.23 | Γυναικεία Χορωδία «Καλλιτεχνήματα»

Η Γυναικεία Χορωδία Καλλιτεχνήματα ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 και αποτελείται από γυναίκες 18 ετών και άνω που καταρτίζονται στο πολυφωνικό χορωδιακό τραγούδι. Έχει έντονη καλλιτεχνική δράση συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ, διαγωνισμούς  εντός και εκτός Ελλάδος.

Το 2016 εκπροσώπησε την UNESCO στο διεθνές φεστιβάλ χορωδιών D.G. Kiriac στο Pitesti της Ρουμανίας. Το 2017 έλαβε μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών «Grand Prix of Nations – European Choir Games – Open Competition» στην Ρίγα της Λετονίας κατακτώντας την τρίτη θέση στην κατηγορία της. Το 2018 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Διεθνή Διαγωνισμό «Choral Festival and Competition Claudio Monteverdi» στη Βενετία της Ιταλίας κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία της. Τον Φεβρουάριο του 2019 στον Β΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών κατέκτησε το Α΄ Βραβείο – Χρυσό μετάλλιο  «Δημήτρης Μητρόπουλος». Το Νοέμβριο του 2019 στο  διεθνές χορωδιακό διαγωνισμό Αrtiva στην πόλη του Ναυπλίου απέσπασε το αργυρό μετάλλιο. Τον Νοέμβριο του 2021 στο διεθνή διαγωνισμό Χορωδιών στο Rimini της Ιταλίας εκπροσώπησε την Ελλάδα και στην κατηγορία της απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο. Σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά εξέδωσε τον συλλεκτικό ψηφιακό δίσκο ~ Γυναίκες του ‘21~.

Συνεργάζεται με συμφωνικές ορχήστρες όπως την «Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα Ν.Π.» υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την ΣΟΝ κ.α. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Βελλίδιο συνεδριακό κέντρο, συνεδριακό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Σ.Ε.Φ.), Ζάππειο Μέγαρο, ΕΡΤ.

 • Μαρία ΜιχαλοπούλουΔιεύθυνση – Καλ/χνική διεύθυνση

Η Μαρία Μιχαλοπούλου ίδρυσε τη μουσική εκδοτική εταιρεία «Καλλιτεχνήματα» (2012) και είναι καθηγήτρια πιάνου, μαέστρος, μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας μουσικοπαιδαγωγικών βιβλίων.

Σπούδασε στην Academy of Music, Dance and Fine Arts – Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας με ειδικότητα στη μουσική παιδαγωγική. Είναι πτυχιούχος αρμονίας, αντίστιξης, φυγής καθώς και διπλωματούχος πιάνου έχοντας ως καθηγητές τούς: Eleonora Osvepian, George Ganev, Aline Artignan, Halleker, Borislava Taneva, Alain Leferre, John Rutter, Eric Whitacre, Elena Kassarova, Penka Mynceva, Δημήτριο Κανάρη, Κωνσταντίνο Πατσαντζόπουλο. Κατέχει δίπλωμα  διδασκαλίας-διεύθυνσης χορωδίας με καθηγητή τον κ Μπουζάνη Δημήτρη. Μετεκπαιδεύτηκε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα προγράμματα μουσικοκινητικής αγωγής και ιστορίας της φιλοσοφίας και φιλοσοφίας της επιστήμης. Τελειόφοιτη σπουδάστρια μονωδίας στην τάξη της κ Σόνιας Θεοδωρίδου.

Εργάστηκε ως μουσικός και υπεύθυνη του τμήματος εκμάθησης μουσικών οργάνων στο δημοτικό σχολείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς (2000–2007).

Έχει συμμετάσχει σε εκπομπές παραδοσιακής μουσικής και σε παιδικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης.

Από το 2012 έχει τη μόνιμη στήλη «Μουσικοπροτάσεις» στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο». Είναι συνεργάτης του «London College of Music Examinations» καθώς και των εκδόσεων «Cambia». Από το 2013 είναι συνεργάτης των Ι.Ε.Κ. Όμηρος και Ξυνή. Από το 2022 συνεργάζεται με το Ελληνικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο τμήμα Μουσικής Εκπαίδευσης.

Είναι μέλος στα:

 • · Ε.Ε.Μ.Ε. (Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση)
 • · Ι.S.M.E. (Διεθνής Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση)
 • · Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε. (Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης)
 • · ΠΑ.Σ.ΔΙΕ.Χ.Ο.Σ. (Πανελλήνιος Σύλλογος Διευθυντών Χορωδιακών & Οργανικών)
 • · Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ. (Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Χορωδιών)
 • · Ένωση Χορωδιών Ελλάδος
 • · Σύλλογο Φίλων της Εθνικής Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
 • · ΕΛ.ΕΠ.Ε.Π.Α. (Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Προσχολικής Αγωγής)
 • · Στέγη Ελληνικών Χορωδιών
 • · Διεθνή Οργανισμό Χορωδιών «Interkultur»
 • Ενεργό μέλος του Συλλόγου Φίλων Μάνος Χατζιδάκις

 

Συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πλήθος συνεδρίων και σεμιναρίων με γενικό θέμα την Παιδαγωγική της Μουσικής. Ανάλογες εργασίες και άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα παιδαγωγικά sites και περιοδικά.

Έχει διακριθεί ως μαέστρος και έχει βραβευτεί για την προσφορά της στη μουσική εκπαίδευση. Τα τμήματα χορωδιών «Καλλιτεχνήματα» (προ-παιδικό, παιδικό, ενηλίκων) έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και δράσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Επίσης, έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου (Δόμνα Σαμίου, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Δημήτρης Μπάσης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γρηγόρης Βαλτινός κ.ά.).

Από το Σεπτέμβριο του 2022 επιμελείται και παρουσιάζει την παιδική τηλεοπτική εκπομπή ~Καλλιτεχνήματα~ στο Pemptousia Tv.

Συγγραφικό έργο:

 • Παιδικά Οργανοποιήματα (εκδόσεις Cambia),
 • Τραγούδια Τραγουδάκια Παιχνίδια Παιχνιδάκια (εκδόσεις Cambia)
 • Η τέχνη του παιδαγωγού πιανίστα και β΄ έκδοση αναθεωρημένη (εκδόσεις Καλλιτεχνήματα)
 • Φτιάχνω μουσική στο πι και φι (εκδόσεις Καλλιτεχνήματα)
 • Παιδαγωγική Προσέγγιση της Διδασκαλίας της Μουσικής – Μουσικοκινητική Αγωγή – Θεωρία και Πράξη (εκδόσεις Καλλιτεχνήματα).